Jumaat, 30 September 2016

Mamah Butir Jamung

Dulu masa kecik MK selaghih dok makang jambu batu. Tambah-tambah hak separuh masak dan ada merah-merah kot butir dia. Hak tu memang sedap kalu mamah makang. Tapi, kalu nak makang hak merah tu kena makan sekali dengan butir baru sedak danpuah.
Jadi, MK selaghih dok mamah sekali dengan butir sapei haco dan telang. Molek telang ja, ada member oyat kat MK "Mung telang la butir jambu tu, esok a tumbuh dalam peghut mung, dan keluar kot mulut!" MK denga ja ayat tu, maghi ghasa takuk kalu jadi beto-beto. Lepah tu tak telang dah. Lepah mamah MK puek klik butir. Mana buleh pikir masa tu, fikiran tahap budak-budak.
Tapi realitinya tidak berlaku pun perkara macam tu. Bila masuk sekolah dah belajar bab pencernaan dan penghadaman baru la thu kalu kita makan atau minum, nanti peghut kita akan proses makanan dan minuman tadi dan akan dihadamkan melalui sistem pencernaan kita (ghasa betul kot, kalu salah tolong pebetul dih).
Bila ingat klik zaman kanak-kanak tu, ghasa diperbodohkan pun ada, dan ghasa lawak pon ada.
Mat Korea, Bukit Lima Timur 19, Sibu, Sarawak.